het verhaal van...

Hans Riphagen

Hallo, ik ben Hans Riphagen, 38 jaar en woon samen met Jiska en twee kinderen (en een derde die elk moment kan komen) in Lunetten. Sinds 2010 werk ik voor de Unie van Baptisten Gemeenten, het kerkgenootschap waar De Rank deel van is. Eerst deed ik daar alles wat met zending en diaconaat te maken heeft. Door Teun van der Leer ben ik in de afgelopen vier jaar steeds meer richting onderwijs gegroeid. Afgelopen vrijdag ben ik geïnstalleerd als rector van het Baptisten Seminarium en heb ik het stokje overgenomen van Teun die vanaf 2007 tot 2019 rector was.


In 2019 is gekozen om twee jaar met een interim situatie te werken. Zo kregen een collega en ik de ruimte om te groeien in leiderschap. Dit voorjaar startte echter de procedure om een nieuwe rector te werven. Het was voor mij niet vanzelfsprekend dat ik het zou worden. We hebben een jong gezin en het onderzoek doen trekt mij ook heel erg, terwijl je als rector meer aan het managen bent. Dus ik wilde eigenlijk wel graag iets met onderzoek doen en iets dat te combineren is met een jong gezin.


Ik heb ervaren dat de rol van rector niet alleen een eigen keuze is, maar ook iets waar je voor gevraagd wordt en een functie waar je naartoe groeit. En waar ik een roeping in heb ervaren. Dit was niet een briefje uit de hemel. Maar het was een proces waar ik biddend mee bezig ben geweest en waarin ik veel met anderen heb gesproken. Voor mij is roeping iets wat je gaandeweg ontdekt in gesprek met anderen die zeggen: “Dit past bij je en we zien je hierin floreren”. In april heb ik een korte retraite gehad om hier voor mezelf goed over na te denken. Er lagen toen verschillende opties voor mij: voorganger worden, docent blijven, richting academisch onderwijs en de rol van rector. Ik heb gezocht en heel diep gepeild bij mezelf en in gebed gebracht: “Welke kant moet ik op gaan en waar word ik toe getrokken?” Vervolgens waren er meerdere keuzes waar ik vrede bij ervoer. Er ging één deur concreet dicht en deze deur ging open. En ik heb gezegd: “Ik ben beschikbaar”. Het was een open proces van veel gesprek en gebed, een geestelijk proces. Ik werd nu voor deze rol gevraagd en daar herken ik een roep.


Op 3 september ben ik geïnstalleerd als rector van het Baptisten Seminarium en door Teun van der Leer ingezegend. Ik kreeg de tekst uit Psalm 32:8  mee: “Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan. Ik geef raad. Op jou rust mijn oog.” Een prachtige tekst. En heel bijzonder dat ik werd ingezegend met alle studenten om mij heen. Het Baptisten Seminarium is een kleinschalige opleiding met hoogwaardige onderwijs, waar voorgangers en leiders worden opgeleid tot een rol in een Unie-ABC gemeenten. We zijn nauw betrokken bij studenten in hun vormingsproces; leren en leven horen bij elkaar. Voor mij is het ook een plek om te investeren in mensen en in de leiders van de toekomst. Daar zie ik heel erg naar uit.

 

Op de foto zie je Hans tijdens zijn promotie op 9 juni 2021. Hij heeft hier zijn proefschrift over ‘Kerk in de buurt’ verdedigd. Voor meer informatie over zijn proefschrift klik hier.

 

Hans werd geïnstalleerd als rector tijdens de opening van het nieuwe collegejaar. Deze avond werd geopend door Wout Huizing met een college over de volmaakte voorganger. Wat zoek je in een voorganger? Dit college is terug te kijken via deze link.


Terug naar 'Verhalen & Getuigenissen